trøffel
Oplevelser & Inspiration

Gør som de store kokke og giv din mad et ekstra løft

Hvad er den hemmelige ingrediens, som nogle kokke bruger? Det er den vidunderlige trøffel. Men hvad er det, og hvordan kan man bruge den i maden?

Den lille svamp er nemlig noget nær madens guld, fordi den gror under så besværlige forhold. Den er svær at finde, gror kun på enkelte steder ved bestemte sorter af træer. En trøffel rangerer i alle forskellige prisklasser og er til tider svær at få fat på.

trøffel

Hvorfor er de så dyre?

En trøffel kan være i mange forskellige størrelser. Ofte så er prisen i gram og ikke i kilo, fordi den er så dyr. De forskellige sorter af trøffel rangerer lige fra et par hundrede kroner til flere tusinde. Prisen svinger også så meget netop på grund af sorterne. Nogle er simpelthen mere eftertragtede end andre. Især den hvide trøffel er noget af det mest eftertragtede sammen med vintertrøflen.

Det er dog også muligt at købe en trøffel, hvis man har en gennemsnitlig indkomst. Her skal man blot gå efter sommertrøflen, som er den mest almindelige af dem alle sammen.

I nogle kredse af kokke bliver den dog set en smule ned på, netop fordi den er så almindelig. Ikke desto mindre smager den stadigvæk vidunderligt, men er lidt svær at finde i de regulære supermarkeder. Køb dem i stedet over trøffelshoppen, hvor man kan finde de forskellige varianter.

En populær tilføjelse i maden

Den lille svamp kan i sig selv virke skuffende. Duften og smagen af selve trøflen er nemlig ret forskellig. Man vælger derfor, at lade duften og smagen langsomt sive ind, så resten af maden tager smag.

På mange restauranter kan man se, at trøffelmayonnaise er blevet et populært tilvalg til sin menu, og generelt er der en del af de finere steder, som benytter sig af den lille svamp.

En af måderne man kan få fx ris til at tage smag af svampen er ved at lade det ligge i samme beholder hen over noget tid. Svampen afgiver nemlig en masse aromaer og giver den derved videre til det, den ligger i nærheden af.

Af disse ris vil det være ideelt at lave en svamperisotto og eventuelt skære nogle skiver af svampen over retten. Man kan skære den ud med et mandolinjern eller med en meget skarp kniv.

Hvor finder man dem?

Trøfler finder man primært på den nordlige halvkugle. Det er på grund af vejrforholdene. De vokser i Italien og Frankrig, men de findes også i Danmark. De er dog sjældne i Danmark.

Måden man finder dem, er ved hjælp af dyr. Man har i mange år brugt grise til at spore til den lille svamp, en trøffel, men eftersom de har en tendens til at spise det, de finder, så er man gået over til hunde.

De lærer at opsnuse dem på samme måde, som politiet træner deres narkohunde. Hunden opsnuser den lille svamp i jorden, og så kan mennesket grave på det sted, de har udpeget.

Kommentarer lukket til Gør som de store kokke og giv din mad et ekstra løft