spisebord
Bolig & Indretning

Møblet man samles om

De gamle romere og grækere gjorde det liggende. Japanerne gør det uden stole. I Danmark har vi kun gjort det i trehundrede år. Spiser aftensmad ved et spisebord i træ, altså. Den traditionelle måde at spise på, ved et bord med stole omkring, er slet ikke en selvfølge. Faktisk blev spisebordet først rigtigt indført her i landet i slutningen af 1700-tallet. Indtil da havde de fleste et transportabelt bord, der blev smækket op, hvor det lige var praktisk at indtage aftensmaden. I dag føles spisebordet som et af de mest centrale møbler i hjemmet. Her samles familien og vennerne, her spiller vi matador lørdag eftermiddag og her stiller vi den pæneste lysestage, så den rigtigt kan ses. Derfor er det heller ikke lige meget, hvilket spisebord, du vælger.

Spisebord for de rige

Ligesom det var de velhavende grækere, der lå ned og spiste, var det de velhavende danskere, der først anskaffede sig faste spiseborde. Det var også kun dem, der havde plads til at afsætte et helt rum til spisning. Samtidig indførte de kniv og gaffel, og dermed var det slut med at spise med fingrene i det bedre selskab. Bordene dengang var typisk lavet af egetræ. Senere kom mahogni til fra udlandet og i 50’erne blev danskerne glade for teak og palisander. Og det elskede samlingspunkt har levet livet farligt. Arkitekter prøvede at afskaffe det helt i 1920’erne. De mente, bordet var spild af plads. Det lykkedes dem som bekendt ikke, selvom det først var i 1970’erne alle for alvor fik plads til et spisebord.

spisebord

Let eller landligt

Det er klart, at du gerne vil have et bord, der passer til resten af rummet, hvad enten spisebordet skal stå i et køkkenalrum eller en spisestue. Hvis du har andre træmøbler, er det en god idé at vælge et bord af samme slags træ. Det samme gælder bordets stil. Hvis du ellers har dit hjem fyldt med lette, nordiske møbler, skal dit bord helst være i samme stil. Er du mere til de rå, landlige toner, skal dit spisebord selvfølgelig også være rustikt. Endelig skal du tænke over, hvor stort dit bord skal være.

Hvis man føler sig græsk

Man siger, at hver person ved bordet skal have 60 centimeter i bredden. Mange borde kommer med udtræksplader, så bordet kan blive større. Det er smart, hvis du kan lide at have gæster, men ikke har plads til et fire meter langt bord i det daglige. Hvis du ikke skal bruge bordet til gæster, kan du overveje et rundt bord. Det giver en god dynamik at alle kan se hinanden, som man kan, når man sidder i en cirkel. Til gengæld fylder det meget i forhold til, hvor mange, der kan sidde omkring det. Endelig kan man jo vælge at gøre som japanerne og købe et bord med meget korte ben og sidde på puder på gulvet. Så er det også nemmere at lægge sig ned, hvis man føler sig lidt græsk, når man er færdig med at spise.

Kommentarer lukket til Møblet man samles om